סיכום הפרק

בהג'את מוסא

 

למה מיקרוסופט צריכה את קהילת העובדים הערבים?

 

גיוון של דעות וסוגי אנשים זה חלק חשוב בחדשנות ארגונית ובכלל בהטמעת רעיונות חדשים וצורות עבודה חדשות. כרגע, יש קושי בגיוס ושימור עובדים ערבים, ממגוון סיבות, ולכן הנהלת מיקרוסופט ביקשה למצוא דרכים לשלב עוד עובדים מהחברה הערבית בארגון. קהילת העובדים הערבים מקדמת את המטרה הזו ועוזרת לטאלנטים מהחברה להשתלב ולהרגיש בבית במיקרוסופט.

 

איך הקהילה הוקמה?

 

הרעיון הגיע מההנהלה, אבל כבר היינו "מוכנים" כי עשינו את רוב מה שאנחנו עושים בקהילה באופן עצמאי (נטוורקינג, עזרה אחד לשני, וקידום גיוון והכלה בכלמיני דרכים קטנות וגדולות בארגון). מה שהיה חסר זה הפורמליות של הארגון. ידענו איפה נקודות הכאב בגלל שחווינו אותן על בשרינו, והנה קיבלנו ההזדמנות לחסוך אותן מאחרים. התגייסנו 5 עובדים ערבים במיקרוסופט והקמנו את הקהילה בשיתוף פעולה עם עמותת Co-impact – מיזם לקידום תעסוקתי של אנשי ונשות הייטק מהחברה הערבית.

 

ההנהלה פנתה תחילה לד"ר תאמר סאלמן אחד הבכירים בארגון, וביקשה שיוביל את הקהילה ובסוף גייסנו 15 עובדים שרוצים לקחת חלק. זה היה קל למצוא אנשים אכפתיים ומעורבים כי היה צורך מאוד גדול שכולם הבינו.

 

לכל קהילה במיקרוסופט יש ספונסר, הספונסר שלנו הוא ה-Head of HR. עשינו 6 מפגשים של הצוות המוביל (15 המתנדבים) עם יועץ ארגוני מקו-אימפקט וביחד הקמנו את התשתית והמבנה של הקהילה. מבחינת צמיחת הקהילה, לפני כמה חודשים הפצנו מייל לכל העובדים כדי להסביר על הפרויקטים שלנו עם קריאה להצטרף ולתרום. לכל פרויקט יש מוביל ואיש קשר והתוכניות שאנחנו מקדמים – וקריאה לעזור. הדלת להיכנס ולתרום לסטרימים עצמם פתוחה לכולם, לא רק לערבים. כל מי שרוצה לתרום – מבורך.

 

מה היא קהילת העובדים הערבים ואיך היא פועלת?

 

אנחנו נפגשים פעם בכמה חודשים. שמנו לעצמנו למטרה 10 פרוייקטים והתחלקנו לסטרימים קטנים של 2-3 עובדים. כל סטרים קיבל פרוייקט ובראשו עומד הלידר שמנהל אותו ונותן דיווח לגבי מצב הפרויקט. מאוד דומה לאיך שמנהלים פרויקט בהייטק.

 

יש 6 פרויקטים שכבר סיימנו ועד 4 פרוייקטים בדרך. הפרויקט שאני מוביל נקרא Candidate buddy program. הבנו שיש פער שלא קשור לאיכות או ליכולות של מועמד ערבי ומועמד לא ערבי שמגיעים להתראיין לאותה המשרה. הפער ניכר בעיקר אצל סטודטנים וג'וניורים. המטרה של הפרויקט היא לתת שוויון הזדמנויות בעזרת ליווי מלא בתהליך הראיונות ע"י טיפים לראיון עצמו, איך כדאי להתכונן לפני הראיון, איך להתנהל בתוכו וגם מה שלבי הגיוס. יש הרבה טיפים שאנשים ותיקים יכולים לתת כי לצערי הם חוו על בשרם את הפערים והחששות, וכולנו רוצים לחסוך את זה מ"הדור הצעיר". זאת מתנה שאנחנו רוצים לתת להם בחינם.

 

פרויקט נוסף שחשוב לי באופן אישי הוא פרוייקט גיוס והעצמת נשים ערביות בהייטק. זה פרוייקט בו אנחנו מצמידים לסטודנטיות ערביות מצטיינות מנטוריות מתוך מיקרוסופט – נשים מצליחות ובכירות מאוד שמלוות אותן במשך חצי שנה בסדנאות העצמה אישית, סופט סקילס וכל מה שצריך כדי להצליח בחברות גדולות כמו מיקרוסופט.

 

אחת התוכניות העתידיות שלנו זה להדריך מנהלים איך להתמודד עם עובדים ערבים, איך לראיין עובדים ערבים, איך לקלוט אותם.

 

מבחינת שימור עובדים, כמו שאנחנו מצמידים באדי לכל מועמד שבא להתראיין אז גם אחרי שהוא התקבל, במיוחד ג'וניורים וסטודנטים, אנחנו מצמידים להם מישהו שיעזור להם להשתלב בתוך החברה. ויש גם מימד נוסף – אנחנו רוצים שעובדים שמצטרפים למיקרוסופט יגיעו לעמדות בכירות ושבאמת ייקחו חלק יותר גדול בתעשיית ההייטק. אנחנו יוצרים תוכניות וכלים לתת לעובדים עם פוטנציאל גדול להגיע למקומות ותפקידים בכירים בתוך החברה.

 

מתי הבנת שהקהילה מצליחה?

 

בכל מיני סיטואציות קטנות וגדולות בהן ראינו שיש יותר גיוון והכלה, ומבט יותר רחב על החברה הישראלית. למשל, בפרויקט תרומות הכי טבעי למיקרוסופט לעבוד עם עמותות ישראליות מוכרות. הבנו שממש מעט מהן עבדו עם עמותות שפועלות בחברה הערבית. נכון לעכשיו כבר עשינו קמפיין ראשון לעמותה שעובדת בחברה הערבית, גייסנו להם תוך זמן קצר את הסכום הדרוש.

 

בנוסף, מיקרוסופט הקימה מרכז בנצרת, זו אמירה מאוד גדולה והבנה שיש טאלנט בעולם הערבי והם מוכנים לעבוד בשביל זה. אנחנו מתחילים לבנות נטוורקינג ואקו-סיסטם בצפון שיביא יותר אנשים לתחום ולחברות הגדולות ולמיקרוסופט בפרט.

 

הישג נוסף בעיניי הוא שעכשיו למיקרוסופט יש דף בערבית והם מפרסמים הכל גם בעברית וגם בערבית.

 

הפיצוח של ה-win-win: איך מוודאים שגם הקהילה וגם הארגון מקבלים ערך?

 

ה-Win לקהילה: חברי הקהילה מרגישים שהם פועלים למען הארגון וגם למען החברה שהגיעו ממנה. כולנו מונעים מתוך תחושת שליחות ומשיגים מטרות כמו פיתוח הייטק בפריפריה וגיוס נשים ערביות ואוכלוסיות מוחלשות לארגון משמעותי כמו מיקרוסופט. זה כיף לעשות מעבר לדיי ג'וב וגם כמובן יוצר תחושת חיבור לארגון.

ה-Win לארגון: הארגון הבין שהוא רוצה למשוך אליו עובדים מהחברה הערבית כי יש המון טאלנטים ועובדים מצויינים שלא תמיד מגיעים לחברות כמו מיקרוסופט בגלל כל מיני חסמים. החברה רוצה להנגיש את עצמה לכלל הכשרונות בחברה הישראלית ולהפוך את הליך הגיוס והשימור לקל ואפקטיבי יותר.

 

מה האתגרים שהתמודדת איתם?

 

מלבד גיוס עובדים ערבים לעולם ההייטק אחד האתגרים הגדולים הוא לוודא שהם מתקדמים ומתפתחים בתוך הארגון. בשביל זה קידמנו פרוייקטים שיתנו כלים לעובדים עם פוטנציאל גדול להגיע למקומות ותפקידים בכירים בתוך החברה.

 

אני לא רק בא לעבוד וזהו. אני בא – עושה את העבודה שלי – ובנוסף אני גם תורם לחברה שלי ולמקום ממנו הגעתי

 

טיפים להצלחת הקהילה

 

  • מיקרוסופט נותנת לנו את החופש להיות אנחנו. היא לא מכתיבה לנו מה נעשה. אנחנו מרגישים בנוח בחברה, אני מרגיש בנוח להיות אני ולהביע את עמדתי ואני יודע שגם מי שלא יסכים לי – יקשיב לי, וזה אחד התנאים המינימליים שצריכים להיות כדי שהקהילה תצליח
  • פשוט Do it now. לעשות את זה, זה יגרום לכם להרגיש טוב ואפילו תתנו בחזרה לחברה