סיכום הפרק

הדר

 

למה צה"ל צריך את קהילת נשות הקבע?

 

הקהילה תומכת בנשים שרוצות להרגיש חלק מהארגון כשהן רחוקות מהתפקיד, מגבירה את תחושת המחוברות שלהן, וגם מנגישה מידע לגבי הזכויות והחובות שלהן אחרי לידה. בנוסף, הקהילה מאירה סוגיות וכאבים שלמפקדים הבכירים ולגורמים המקצועיים אין דרך אחרת לדעת, ולא בצורה כל כך מהירה. ולא פחות חשוב: הקהילה הפכה להיות קרקע פוריה ליזמות בתוך הצבא.

 

איך הקהילה הוקמה?

 

הכל התחיל מהסיפור האישי שלי: אחרי שנים בתפקידים משמעותיים יצאתי לחופשת לידה, ופתאום הרגשתי בדידות.

הרגשתי שאני צריכה הכוונה, שותפות וחברה, וגם לקבל מידע בנוגע לזכויות והחובות שלי באופן נגיש. מיכל, חברה ואשת קבע בעצמה, הרגישה כמוני. היינו חברות בקהילה אחרת של מניקות ומשם לקחנו את ההשראה להקים קבוצת מפגשים.

בתחילת דרכה של הקהילה פרסמתי פוסט בקבוצה חודש אחרי שילדתי, שאני מזמינה את כולן אליי הביתה, שיביאו את התינוק/ת ומשהו טעים לאכול. הגיעו 10 נשים מכל מיני מקומות בצה"ל, היה ממש כיף וקבענו עוד מפגש. התחלנו לנהל את השיח על מפגשים בקבוצת וואטצאפ שהפכה להיות תת קהילה של הקהילה שלנו. וככה זה התגלגל.

 

חשוב לציין שכדי להקים את הקהילה בתוך מערכת צבאית חשבנו גם על היבטים פורמליים (אישור משפטי, אישור ביטחון מידע), וגם הגדרנו נהלים וחוקים. למשל, מאז הקמת הקהילה השיטה היחידה לצרף חברות חדשות היא 'חברה מביאה חברה' בגלל שאנחנו רוצות לשמור על זה יחסית סודי ולהימנע מסיכונים. כל אחת שרוצה לצרף חברה צריכה לכתוב לנו בפרטי ורק אז אנחנו מאשרות.

 

יש תפיסה שהצבא מאוד סגור אבל לאורך השירות שלי הצלחתי ליזום לא מעט דברים. אנשים שהם יזמים – מוצאים את הדרך.

 

מה היא קהילת נשות הקבע ואיך היא פועלת?

 

היום הקהילה מונה 3,600 חברות ו13 מובילות שמנהלות את הקהילה בקבוצת פייסבוק וקבוצות וואטסאפ.

הקהילה יצרה עוד עשרות קבוצות לצרכים שעלו: חופשת לידה, מניקות, הריוניות, קבוצה לשלב שבו חוזרים לעבודה לאחר חופשת הלידה (שלב מאוד מורכב) וגם קבוצה מרגשת של מטופלות בפוריות שתומכות אחת בשנייה. כיום, הקהילה שלנו מכילה סט שלם של פלטפורמות שנותנות את המענה השלם לאשת הקבע על מגוון צרכיה, תחומי חייה והשלבים שבהם היא נמצאת, וזה מייצר כל הזמן שיח וחיבור. יש גם מנגנון של אנונימיות בו אנחנו מאפשרות לפרסם פוסטים של נשים שלא רוצות להזדהות.

 

הקבוצות יצרו תחושה של חיבור אחת לשנייה ולארגון. מדובר על נשים מכל הצבא, בדרגות שונות בתפקידים שונים, חלק במטה וחלק בשטח, ויוצר גיוון ייחודי שקורה רק בתוך הקהילה.

 

מתי הבנת שהקהילה מצליחה?

 

הרגע הכי משמעותי היא כשהוקם מרכז להורות בזכות פוסט בקהילה שחילחל לתודעה. תוך שנה מהיום שהפוסט פורסם – נגזר סרט על מרכז מצפים, וזה גם היה הגושפנקא עבורי לצורך והערך בקהילה.

 

היו גם רגעים קטנים ומקסימים, למשל בסוף אחת ההרצאות שלי, אחת הנשים שהייתה בקהל אמרה שהיא הצטרפה לקהילה לפני שנתיים וזה פשוט שינה לה את החיים. זה גרם לה להרגיש יותר מחוברת לארגון ועזר לה להתמודד עם כל מיני מורכבויות שהיו לה. בכל פעם שנתקלה בסוגיה או בעיה היא מצאה את הפתרון המהיר בקהילה שלנו (כולל חיבוק על הדרך) וזה שינה לה את חוויות השירות.

 

בנוסף נוצרו קשרים מטורפים בין נשים מקצוות שונים של הצבא, בזכות זה שהן ישבו 3 שעות אחת עם השניה גילו שיש להן המון דברים במשותף ופוטנציאל לחיבורים גם בעולם המקצועי.

 

הפיצוח של ה-win-win: איך מוודאים שגם הקהילה וגם הארגון מקבלים ערך?

 

ה-Win לקהילה: נשות הקבע מקבלות סט שלם של תמיכה ומידע שזמין להן כל הזמן במהלך חופשת הלידה ואחריה. נוצרים חיבורים וחברויות חדשות ותחושת השייכות לארגון נשמרת ומתגברת.

ה-Win לארגון: הרווח לארגון הוא היכולת של המפקדים הבכירים להיות חשופים לשיח, הכל צף מהקהילה עד לראש שרשרת הפיקוד בצורה יחסית מהירה ומדוייקת. סוגיות כואבות, צרכים ורצונות צפים בקהילה, מקבלים מקום ודרך זה מייצרים שינוי והשפעה. בנוסף הקהילה הפכה להיות קרקע פורייה ליזמות פנים ארגונית.

 

הקסם והערך של קהילה זה דווקא להצביע על מקומות שהארגון לא הבין עד כמה הם כואבים ולא הבין מה מסתתר שם

 

מה האתגרים שהתמודדת איתם?

 

  • הקהילה צמחה בשוליים, דיווחתי לאחד הממונים עליי על הקמת הקהילה והוא אמר לי בחשש לשים לב שזה לא פוגע בחיל שבו אנחנו נמצאים. מה שמעיד על זה שהוא לא הבין את הפוטנציאל הגדול והחיובי של הקהילה.
  • גם היום, 5 שנים לאחר פתיחת הקהילה, אני עוסקת בהנגשה והסברה של הערך שהקהילה מביאה לארגון. לשמחתי יותר יותר מפקדות ומפקדים מבינים את הערך.
  • אתגר נוסף הוא ליזום מפגשים בין נשים שנמצאות בחופשת לידה בדרגות שונות וממקומות שונים, שלפעמים לא מצליחות להכין כוס קפה ולשתות אותה חמה, לא תמיד זה טריוואלי שמפגש יצא לפועל. אבל זה שהעברנו את ההובלה מאחת לשנייה איפשר לנו להמשיך ולקיים את המפגשים.
  • גם כשרוצים להוביל שינוי, חשוב לייצר את ההשפעה מתוך הליכה בתוך התלם של הארגון וצריך למצוא את האיזון האדיר הזה גם כדי להשיג את מה שרוצים וגם כדי לא לשפוך את התינוק עם המים.

טיפים להצלחת הקהילה:

 

  • לפעמים כשאנחנו מקימים משהו בארגון, אנחנו רוצים להתחבר לניהול הבכיר ולקבל אישור. יזמות טהורה לא מחפשת אישורים מלמעלה – אנחנו פשוט עפים עליה. וכשזה מבוסס וקורה – אנחנו רותמים את ההנהלה של הארגון.
  • צריך להעיז. להביא את הרעיונות שלנו כמו שהם. לא להסתתר. להיות גאים ברעיון שלנו ולא לוותר.
  • כשרוצים להוביל שינוי, חשוב (גם) לייצר השפעה מתוך "הליכה בתלם" של הארגון. כלומר צריך למצוא את האיזון העדין בין להשיג את מה שרוצים ולא לשפוך את התינוק עם המים.
  • יש לנו נטייה לפחיד מזה שהקהילה תחליף או תחתור תחת מנגנון קיים, ובצבא זה מורכב כפליים. אבל בעידן הזה קהילה לא מתחרה במנגנון הרגיל – היא מייצרת אלטרנטיבה. הרי לא תמיד אפשר לתת מענה ממנהל או מנהלת, והקהילה היא מנגנון משלים למנגנונים הקיימים, וככל שמרגישים עם זה בנוח – אפשר להפיק מזה כ"כ הרבה ערך.