מוצרי העולם החדש הם בעצם אנחנו: פייסבוק, גוגל, Waze, Moovit, Airbnb וחברותיהן מתבססות על השימוש שלנו ובלעדינו הן לא היו יכולות להתקיים.
במצבים כאלו חשיבות הקהילה עולה משמעותית והחיבור של צורך-פתרון חייב להיות הכי מדויק שאפשר.
הכנתי לכם שלוש דוגמאות לשימוש בקהילה כדי להגדיל מוצר ולשפר את ההיצע בו. בסוף הדוגמאות תוכלו לקרוא את שלוש התובנות שלקחתי מהן ולחשוב בעצמכם על הדברים שהמשתמשים שלכם יוכלו לעשות כדי לשפר את המוצר שלכם ולקבל ערך מוסף משמעותי.
1. קהילת המתרגמים ב-Waze
בתוך וויז קורים הרבה דברים סביב קהילה, בניהם פעולות שקשורות לדרך עצמה (מיפוי הכבישים, דיווח על מפגעים בדרך וכו') אבל גם דברים יותר "רכים" כמו תרגום המוצר למגוון שפות.
בהרצאה מרתקת שהייתי נוכחת בה בהקשר אחר לחלוטין של Tone & Voice, דיברה מריאנה – מובילת תוכנית הלוקליזציה בחברה – על רתימת המשתמשים לתרגום האפליקציה לשפה המקומית.
הנתונים שהציגה היו דיי מדהימים:
- יש מעל ל-970 מתנדבים מתרגמים ברחבי העולם
- 95% מהמקורות של וויז תורגמו על ידי מתנדבים
- יש מעל ל-50 שפות באפליקציה
- יש 65 קולות ניווט באפליקציה, רובם הוקלטו ע"י מתנדבים
אחת השאלות שחזרה על עצמה כמה פעמים הייתה למה הם עושים את זה, ולמה בהתנדבות. התשובה הייתה פשוטה: כי הם רוצים את האפליקציה של Waze זמינה בארץ שלהם, יודעים שהם יכולים לעזור לזה לקרות ורוצים שהתרגום ייעשה בצורה שמשקפת את התרבות והסלנג המקומי.
המתנדבים מתרגמים את האפליקציה, הופכים את השפה שלה למקומית ע"י שימוש במונחים וסלנג מקומיים, מתרגמים חומרי עזר ותמיכה טכנית, ועוד.
2. קהילת הממליצים המקומיים של Google Maps
אם אתם מחוברים עם חשבון הגוגל שלכם לטלפון הנייד אז אתם בטח מכירים את ההתראות שקופצות אחרי ביקור בנקודת ציון עם בקשה לפידבק, תמונה ודירוג.
'האח הגדול' של הטכנולוגיה עוזר למשתמשים באפליקציה להעשיר את הממשק שלהם בעוד פרטים, ומצליב פרטים כמו מיקום ותמונות שצולמו באותה העת כדי שהמשתמשים יוכלו בכמה לחיצות קלות לתת ביקורת, לשתף בתמונות ולענות לשאלות של אנשים.
כל דירוג ושיתוף מזכה את בעליו בנקודות שמקדם אותו בתוכנית הממליצים המקומיים. אני, למשל, בשלב 5 עם 1296 נקודות.
הערך של הפעילות שלי ושל ממליצים מקומיים אחרים הוא אינסופי וחוסך המון כסף לגוגל על תיעוד, הנגשת מידע והכרה בפרטים הקטנים שמאחורי נקודות העניין. ההיגיון הוא פשוט: ככל שגוגל תוכל לתת יותר מידע על אותו המקום, כך יותר אנשים ישתמשו בפלטפורמה שלהם כדי למצוא תשובות, וחוזר חלילה.
קהילת הממליצים המקומיים מייצרת ערך מוסף אמיתי בעזרת תיעוד מהשטח ושיתוף בסיפור שמאחורי התיעוד. כאן תוכלו לראות את מגוון הסיפורים הקהילתיים.
בנוסף, הקהילה הזו נפגשת גם בחיים האמיתיים: גם במדינות ובערים עצמם, וגם אחת לשנה באופן גלובלי.
כך יצא שקיבלתי מייל שמזמין אותי להירשם לאירוע השנתי של הממליצים המקומיים: Connect Live 2019.
האירוע קורה בקליפורניה ומזמין ממליצים מקומיים מכל רחבי הארץ בדרגה 5 ומעלה להתחבר עם ממליצים אחרים, לתת פידבק על Google maps ישירות למפתחי המוצר ולהכיר את הסיפורים שנוצרים ע"י הממליצים ברחבי העולם.
כל העלויות על חשבון גוגל.
בשונה מ-Waze וצוות הלוקליזציה שלהם, כאן כל אדם באשר הוא יכול לקחת חלק בקלות רבה, ובעזרת "תגמול" בצורה של תו, נקודות וטייטל להרגיש שהוא עושה הרבה.
גוגל דואגים לספר לממליצים מקומיים מתי הם עזרו, כמה אנשים ראו את התמונות שהם העלו ואיך זה משפיע לטובה על העולם.
עליי זה עבד.
3. קהילת העורכים – Mooviters
אחד הדברים שכל סטארטאפ בתחילת הדרך חושב עליו הוא איך אפשר לעשות Scaling משמעותי לעסק במינימום משאבים של זמן וכסף.
כשמדובר במוצר שמיועד ללקוחות קצה ומשתמש בנתוני זמן אמת כמו Moovit, אפליקציה לתחבורה ציבורית חכמה, זה רק מתבקש להפעיל את הנוסעים עצמם לעזור במיפוי התחבורה כך שתוכל לשרת אנשים נוספים ולהגדיל את הדאטה והאמינות שלה.
בשיחה קצרה עם מובילת הקהילה הגלובלית של החברה עד לפני מס' חודשים, גבריאלה אדירים, היא סיפרה לי על מעל 450,000 חברי קהילה שנקראים Mooviters ותורמים לעצמם, לסביבה שלהם ולאנשים שהם לא מכירים במיפוי ועדכון המפות.
הם פועלים על פלטפורמה אחרת לחלוטין בה הם יכולים לעדכן, למפות ולראות את האימפקט של הפעולות שלהם.
גם כאן יש Win-Win מאוד ברור: החברה מקבלת מידע נגיש בדרך שלעולם לא יכלה להגיע אליו מבלי להוציא המון משאבי זמן וכסף, והמשתמשים מקבלים מידע מעודכן, נגיש ותחושת אימפקט משמעותית בעולם במינימום השקעה.
אפשר ללמוד המון על הדרך בה נבנות תוכניות כאלו ומה מניע אנשים לקחת יוזמה שהיא מעבר להכרח כדי להתנדב ולעזור לאנשים נוספים, גם אם עומד מאחוריהן תאגיד ענק או סטארטאפ בתחילת הדרך עם מודל עסקי.
הנה שלושת הדברים שאני לקחתי מזה:
1. אנשים זזים כשברור להם מה הערך המוסף שהם מקבלים
בגוגל, למשל, הייתי מקבלת הרבה יותר פידבקים חיוביים על השארת ביקורות בתחילת הדרך כדי לעודד אותי להמשיך ולהגיב עוד ועוד. הם הראו לי שאני לא תורמת רק להם, אלא גם ממש לאנשים.
2. שפה משותפת ומיתוג של הקהילה תורם לתחושת השייכות ומעצים אותה
כשאתם קוראים לקהילת המתנדבים שלכם בשם מסויים, כמו Mooviters או כל שם אחר, אתם מייצרים תחושת גאווה ושייכות עבור מי שלוקח בה חלק.
3. תגמול והכרה על הטוב שאני עושה מעודד אותי להמשיך לתרום
הכנס של גוגל וההזמנה להירשם אליו גרם לי להרגיש מאוד טוב ואפילו בהתרגשות מהאפשרות לפגוש כל כך הרבה אנשים מרחבי העולם. והכל רק כי פרסמתי תמונה, שיתפתי ביקורת ודירגתי מקום בו ביקרתי. אלה פעולות מאוד קטנות שעושות אימפקט גדול למישהו. בעולם. ומוקירים לי תודה על כך.
יש לכם מוצר שאתם מנסים להגדיל בעזרת/עם הקהילה?
דברו איתי. נחשוב איך אפשר לעשות את זה יותר טוב, יותר גדול והרבה יותר משמעותי לשני הצדדים.