קהילות פייסבוק מאוד לא ידידותיות לאיסוף תוכן, שימור ידע ובעיקר – הצגה מסודרת של כל מה שעולה בקהילה.
אני יודעת – הם מנסים להשתפר וממש לאחרונה השיקו את הפיצ'ר של הטופיקים, אבל בתכלס זה לא עושה את העבודה והרבה פעמים זה גם לא פותר באמת את הרצון לעשות סדר בתוכן (איכותי, לא איכותי וכו') אלא רק מקטלג אותו לפי קטגוריות.
דווקא בגלל זה, מרגש אותי לראות כשקהילה דיגיטלית מוצאת את הפתרון המנצח שלה – בניית אתר אינטרנט מאורגן ומסודר שמאגד את כל המידע החשוב.
קהילת מיקרו קופי: כותבים UX עשתה את זה ממש לאחרונה, ובאתי לספר לכם על זה בתקווה שתיקחו מזה השראה.
על הקהילה
למי שלא מכיר, מדובר בקהילה מקצועית שסובבת סביב מיקרו-קופי, תת תחום של חווית משתמש, ואפשר להתייעץ בה על טקסטים של מיקרו קופי, לשתף בצילומי מסך עם מיקרו-קופי טוב/רע שנתקלים בהם במהלך שיטוט באינטרנט, ללמוד מקצוע חדש וגם לשתף מאמרים מקצועיים שיהפכו את הכותבים בקהילה לכותבים טובים יותר.
מיקרו-קופי הוא מקצוע חדש (יחסית) שמובילות הקהילה רוצות למצב דרכה ובעזרתה, להכשיר יותר כותבים וכותבות בתחום ולהפוך אותו למקצוע מוכר והכרחי בשוק.
הקהילה מורכבת ממגוון אנשים שמתעסקים בפיתוח מוצרים דיגיטליים – מאפייני UX, מנהלי מוצר, מעצבים, מפתחים וגם כותבי מיקרו קופי בפועל (או בעתיד). מטרתה להעלות מודעות להשפעה של מיקרו-קופי על מוצרים ולייצר תחום ידע ממוסד דרך כל מי שעובד בזה ולוקח חלק בתהליך הפיתוח שלהם.
מנהלות את הקהילה שלוש נשים מופלאות ומוכשרות – כנרת יפרח, סתו מורן לשם ורעות מלובני, שמגיעות עם ידע מקצועי רחב בכתיבת תוכן, מיקרו קופי, חווית משתמש, עיצוב גרפי ועוד. אין ספק שזה עזר להן בבניית האתר:)
האתגר: לא להיסחף בשוטף
גם בקהילה הזו, בדומה להרבה קהילות אחרות, היה קשה לעקוב אחרי כל התוכן שעולה. המנעד הרחב של האנשים בתוך הקהילה ייצר מגוון רחב ומרתק של תכנים שעולים, התייעצויות וגם דוגמאות להשראות שמגיעות מכל רחבי המרשתת. כל אלו היו מפוזרים אי שם בתוך הקבוצה כרסיסי מידע, מה שהקשה על יצירת סדר ומציאת תכנים.
המצב עודד את מנהלות הקהילה לעשות מעשה ולאגד את כל הדברים החשובים שעולים בקבוצה לתוך אתר אחד בו יהיו דוגמאות להשראה, מאמרים מקצועיים, המלצות לספרים בתחום, מאגר אנשי מקצוע בתחום ועוד.
עקרונות חשובים
מעבר לאתר המושקע והפרקטי שהן בנו, יש כאן כמה עקרונות חשובים שכדאי לכם ולכן לקחת מהם כהשראה כמובילי/ות קהילה:
1. החלטות משותפות עם הקהילה –
הרבה מההחלטות שהתקבלו בנוגע לאתר התקבלו ביחד עם החברים בקהילה. למשל – שם הדומיין, מיקרוקופים, עלה להצבעה בקבוצה ביחד עם אופציות נוספות שהוצעו על ידי החברים בקבוצה, עד אשר התקבלה ההחלטה.
2. מאגר אנשי מקצוע בתחום –
יש בתוך האתר קטגוריות לאנשי מקצוע בתחום: מרצים ומרצות, כותבים וכותבות. ההופעה באתר אינה כרוכה בתשלום אלא במטרה למצב את התחום כרחב, מקצועי וקהילתי.
חשוב לזכור ששלוש המובילות הן בעצמן כותבות מיקרו קופי, וזה לא מונע מהן לשים את עצמן ביחד עם יתר אנשי המקצוע באותו הקו ולתת הזדמנות שווה לכולם. ממש מעורר השראה בעיניי וסופר קהילתי.
3. בלוג לכותבים מהקהילה –
אחד הדברים שמאפיינים הרבה מאוד אנשי מקצוע חדשים זה שהם לא מקימים לעצמם אתר אינטרנט מקצועי בהתחלה. כן, אני יודעת – זה נשמע מוזר… אבל זה מה שקורה בפועל. לכן מאוד ריגש אותי לראות שיש בתוך האתר בלוג שהוקם ממש לאחרונה למטרת העלאת מאמרים של כותבים מקצועיים מהקהילה. זה לא פחות מגאוני בעיניי! גם אפשרות לחשיפה רחבה, גם "אימון" על שריר הכתיבה ובעיקר מקום לביטוי.
4. איסוף ידע ממפגשי אופליין –
מפגשי האופליין של הקהילה כוללים בדרך כלל מס' הרצאות מקצועיות שמעבירים חברים מהקהילה. המצגות עלו בדרך כלל לקבוצה אבל גם הוא היה מפוזר ומי שלא היה במפגש בפועל או בקבוצה באותם הימים – לא ידע שהוא קיים מלכתחילה. לכן, הן הכינו עמוד מפגשים שמרכז קישורים לכל הסרטונים או המצגות שיש, או לפחות מספר על מה היו ההרצאות במפגש.
זו דוגמא מעולה לכך שמידע הוא לא רק מה שזורם באונליין – אלא גם מה שקורה באופליין, וכמה חשוב להנגיש אותו גם לאנשים שמצטרפים "באיחור" או פשוט לא מחוברים כל הזמן.
5. מרכז ידע למצטרפים חדשים –
בתוך האתר קיימת ספריה שמטרתה להשלים את הקבוצה.
מכיוון והקבוצה בדרך כלל נמצאת בשוטף שכולל צילומי מסך אקראיים והתייעצויות נקודתיות, היא משלימה את הפעילות ומאפשרת למצוא בה ידע מקצועי קבוע למי שרוצה להצטרף עכשיו ולהבין במה מדובר, או למי שרוצה להעמיק מעבר לשוטף שיש בקבוצה.
6. עזרה לכותבים חדשים בכניסה למקצוע –
בהתאם למטרת-העל של הקבוצה, יש באתר עמוד שמיועד לעזור לכותבים להיכנס למקצוע ולהתחיל לעבוד בו, עם הנחיות לתיק עבודות, לתמחור עבודה ועוד. כלומר לא רק ידע מקצועי אלא גם ידע על הצד הפרקטי של להיות אנשי מקצוע, כדי שיהיו יותר אנשים שרוצים לתת את השירות הזה באופן מקצועי.
7. אתגר שעוד לא נפתר –
לכנרת, סתו ורעות יש אתגר לשימור השוטף שטרם נמצא לו פתרון יעיל ומהיר.
בעמודי ההשראה באתר עתידים לעלות כל אותן הדוגמאות שמסתובבות בקבוצה כהשראה למיקרו קופי. האתגר של מנהלות הקהילה הוא למצוא פתרון שיאפשר להן לעקוב אחר הכמויות האדירות של התמונות שזורמות בשוטף כל הזמן, ולהעביר אותן לאתר לשימור.
כלומר הן עוד לא הצליחו למצוא דרך לשמר את רסיסי ההשראה שזורמים בפייסבוק, אלא את השאלות החוזרות ואת היסודות של המקצוע ושל הקהילה.
לסיכום,
אתר אינטרנט דורש תשומת לב כל הזמן – זה לא זבנג וגמרנו: צריך לעדכן את הדוגמאות להודעות מיקרו קופי, להוסיף כותבים מקצועיים, לעדכן מאמרים, להיות בתקשורת עם הקהילה לגביי מה שקורה, להישאר מעודכנות מול מה שקורה בקהילה עצמה ועוד.
בהתחשב בזה שמדובר בקהילה התנדבותית שמנהלות הקהילה אינה מרוויחות ממנה באופן ישיר – מדובר בתהליך מעורר השראה והערצה. על ההשקעה, ההסתכלות הקהילתית והירידה לפרטים הקטנים.
קהילה למופת:)
****
תודה לכנרת יפרח שליוותה את כתיבת המאמר וסיפרה בנדיבות על התהליך, המשמעויות והאתגרים.
תהיו טובים,
הדר